Expediția Românească de Cercetare Științifică în Antarctica – ROICE 2020 reprezintă debutul unei noi etape în desfășurarea proiectului ROICE.
An de an, cercetătorii proiectului, prin specializarea lor, au inclus noi abordări prin inițierea unor cercetări care s-au adăugat planului de cercetare inițial (2015) și care conferă plus de valoare întregului proiect. Totodată, anual, a fost adaptat planul de cercetare în funcție de rezultatele obținute în anii anteriori.
Scopul expediției ROICE 2020 este studiul privind efectul schimbărilor climatice asupra comunităților microbiene prin identificarea și caracterizarea microcosmosului din diverse habitate având ca obiectiv adaptările organismelor la aceste condiții particulare.
Expediția ROICE 2020, desfășurată în perioada 02 ianuarie – 04 februarie 2020, la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) aflată pe Insula King George din vestul Antarcticii, este a patra expediție a cercetătorilor români în Antarctica, organizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB).
Echipa de cercetători ai Expediției ROICE 2020 este:
- Dr. Alexandra Maria Hillebrand-Voiculescu (ISER);
- Dr. Iris Maria Tusa (INCDSB);
- Dr. Corina Iţcuş (INCDSB).
ROICE 2020 a urmărit atingerea scopul prin îndeplinirea principalelor obiective:
- Investigarea calităţii apei Oceanului Antarctic, urmărindu-se identificarea de potenţiali compuşi poluanţi (ex. compuşi de degradare a plasticului, reziduuri petroliere etc.);
- Caracterizarea din punct de vedere fizico-chimic a probelor de zăpadă/ gheaţă/ apă/ sol cu scopul corelării acestora cu structura comunităţilor de microorganisme;
- Investigarea diversităţii microbiene ca indicator potenţial al transferului aerian al microorganismelor;
- Izolarea şi caracterizarea microorganismelor adaptate la temperaturi extreme din zăpadă, gheaţă, apă la nivelul solului și din sol cu scopul izolării de tulpini cu potenţiale aplicaţii bionanotehnologice;
- 5. Evaluarea impactului pe care îl au schimbările climatice şi mai precis retragerea calotei glaciare antarctice asupra comunităţilor microbiene din gheaţă.
ROICE 2020 – Colectare probe în teren
În plus, a fost urmărit şi impactul condiţiilor extreme (frig, efort, adâncime) asupra organismului uman şi asupra comportamentului membrilor expediţiei.
Toate probele au fost prelucrate în prealabil în laboratoarele stației de cercetare King Sejong, și au fost transportate în România pentru cercetări ulterioare la INCDSB și la Institutul de Speleologie Emil Racoviță (ISER).