Cercetătorii Departamentului pentru Cercetări Arctice și Antarctice al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice sărbătoresc în același timp cu lumea științifică și întreaga națiune română care omagiază, în acest an, împlinirea a 150 de ani de la nașterea marelui savant Emil Racoviță.
A alege să scrii gânduri frumoase, solemne și remarcabile pentru elogierea întregii vieți și activității științifice a marii personalități Emil Racoviță, în anul 2018, este foarte dificil, când au fost scrise și prezentate deja toate aspectele acestora în cele mai mici detalii. Ar fi foarte greu să găsești „cuvinte potrivite” fără să repeți ceva din scrierile sau cuvântările predecesorilor.
Membrii expedițiilor ROICE, sub coordonarea directorului general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice, dr. Manuela Elisabeta Sidoroff, au ales să-l omagieze pe marele om de știință Emil Racoviță prin publicarea albumului „Pe urmele giganților” la Editura Academiei Române.
Albumul conține fotografii și impresii ale membrilor ROICE ce stau ca „mărturie a frumuseților întâlnite de cercetătorii români în expedițiile lor, o încercare de a reda peisajele Antarcticii descrise cândva și de marele explorator Emil Racoviță prin… finețea coloritului, … limpezimea aerului,… dulceața tonurilor…”
Cei care vor răsfoi paginile albumului vor fi încântați să redescopere citatul celebru, care reflectă și latura de bun orator și scriitor a lui Emil Racoviță, prin care exprimă cu mare delicatețe opinia sa despre știință:
„Pe scara fără sfârşit a vremurilor, încet-încet trudeşte omenirea, când trasă în jos spre întuneric de superstiţiile ignoranţei, când trasă în sus spre lumină de adevărurile ştiinţei… A şti sau a nu şti, aceasta e întrebarea! A şti înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate raţională, cooperare, solidaritate, evoluţie paşnică. A şti înseamnă pentru om: a-ţi trăi timpul de a fi cu mulțumire și a aștepta clipa de a fi cu seninătate.”
În același timp, albumul este dedicat și Centenarului Marii Uniri pe care îl sărbătorim tot în anul 2018.
În conjunctura întemeierii Statului Român Unitar Național, marele patriot Emil Racoviță a jucat un rol important, contribuind la dezvoltarea țării bazată pe știință, motorul dezvoltării oricărei națiuni.
A lăsat în urmă o carieră academică de succes în Europa occidentală și a revenit în țară la Universitatea din Cluj, înființată în 1919, să coordoneze catedra de biologie.
În 1920 fondează și conduce primul Institut de Speologie din lume, institut ce va să fie centrul internațional de cercetări speologice.
Emil Racoviţă a fost membru titular al Academiei Române din anul 1920 și preşedinte al Academiei între 1926 şi 1929. A fost, în perioada 1920-1947, profesor al Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj (în prezent Universitatea „Babeș Bolyai”), fiind rectorul acesteia timp de aproape 11 ani, începând cu 1929.
Toate aspectele menționate mai sus vin să argumenteze marea contribuție și devotamentul omului de știință de nivel mondial, fondator al biospeologiei, biolog și speolog, explorator și academician, Emil Racoviță, la dezvoltarea României Mari.
Rezultatele cercetărilor lui Emil Racoviță din Antarctica constituie piatra de temelie care stă la baza programele de cercetare Antarctică din întreaga lume.
Cu pași poate la fel de încrezători în contribuția științei la dezvoltarea societății și recunoscători pentru că românul Emil Racoviță „a deschis poarta către lumea mirifică a Antarcticii și către știință”, cercetătorii ROICE au misiunea de a duce mai departe contribuția României la cercetarea continuă a mediilor extreme și a influenței factorilor acestor medii asupra evoluției întregii planete.
Membrii celor două expediții ROICE, de la stânga la dreapta: dr. Cristina Ligia Purcărea – biolog și liderul expediției, dr. Aurel Perșoiu Tîrîtu – geolog, dr. Cristian Coman – biolog și coordonator logistic, drd. Corina Ițcuș – biolog și dr. Iris Maria Tușa – biolog, vă invită să răsfoiți albumul „Pe urmele giganților”.