ROICE 2015

Expediția Științifică Guvernamentală Românească în Antarctica – ROICE 2015, este organizată de către INCDSB în parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI). Echipa de cercetători români participă la această expediție în perioada 3 – 23 februarie 2015, la Stația Antarctică King Sejong, stația gazdă a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare, din Insulele King George din vestul Antarcticii.

Institutul Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) a fost înființat în anul 1987, ca institut de cercetare susținut guvernamental specializat în domeniul științelor polare și operator al Programul Coreean de Cercetare Antarctice (KARP). KOPRI deține cea mai mare infrastructură de cercetare în domeniu din lume.

statia

Stația Antarctică King Sejong, alături de Stația Arctică Dasan, Stația de Cercetare Antarctică Jango Bongo, precum și spărgătorul de gheață ARON, constituie o mare și modernă infrastructură de cercetare care va permite Institutului Coreean pentru Cercetări Polare să devină cea mai puternică organizație de cercetare din lume în domeniul științelor polare.

Stația a fost inaugurată în anul 1988, ca o platformă de cercetare cu activitate permanentă, inclusiv în timpul iernii polare. De la inaugurare și până în prezent, stația a trecut prin procese succesive și semnificative de modernizare și dezvoltare.

Stația Antarctică King Sejong este localizată în Insulele King George, Peninsula Antarctică Barton din vestul Antarcticii. Localizarea stației constituie un avantaj strategic pentru cercetarea în Antarctica în toate domeniile majore: științele vieții, științele geonomice și științele fizicii, precum și în domeniile de cercetare interdisciplinară. Platforma de cercetare găzduiește cercetători proprii și cercetători ai partenerilor, care pot fi: expediționari științifici care desfășoară activități în timpul verii polare și cei care extind studiile pe parcursul întregului an.

Cercetările acestora în domeniul științelor vieții (cercetări multidisciplinare în științe biologice și oceanografie) au loc în stație precum și la bordul diverselor nave din regiunea Peninsulei, cu scopul de a investiga resursele biologice din zonă și de a studia modul în care schimbările de mediu influențează fluctuații asociate cu încălzirea globală și epuizarea anuală a stratului de ozon.