Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice este format din cercetători științifici specializați în științele vieții, preocupați de înțelegerea evoluției și diversității vieții din zona Arctică și Antarctică cu disponibilitate și pregătire adecvată în vederea participării la expediții de cercetare în medii reci și izolate.
De asemenea, aceștia trebuie să îndeplinească și alte condiții suplimentare impuse de partenerul nostru, KOPRI, care țin atât de pregătirea în domeniul științific cât și de condiția de sănătate fizică a echipajului.
Echipa ROICE 2015, prezentată mai jos, se află sub coordonarea Dr. Manuela Sidoroff – Director General al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice și Vicepreședinte al CNCA din cadrul Academiei Române, precum și a Acad. Octavian Popescu – Director al Institutului de Biologie București și coordonator științific al Secției pentru Științele Vieții a CNCA din cadrul Academiei Române.
Dr. Cristina Purcărea – Lider expediție
Cercetător Științific Gradul I, angajată a INCDSB în cadrul proiectului de cercetare științifică PN 0936109. Doctor în Enzimologie, 1995 – Universitatea Paris Sud, Franța.
Este specializată în microorganisme extremofile, diversitate microbiană, ecologie și filogenie, în diversitate genetică și funcțională a comunităților bacteriene și arheene din medii glaciare, în mecanisme moleculare de adaptare a microorganismelor la condiții extreme de temperatură, precum și în microbiota umană arheeană. De asemenea, este specializată în nanotehnologii și aplicații medicale ale microorganismelor extremofile și extremozimelor.
„What if Research, he thought, doesn’t come from a store. What if Research… perhaps… means a little bit more!” (Paraphrase of Dr. Seuss, How the Grinch Stole Christmas!)
Dr. Cristian Coman – Coordonator logistic al expediției
Cercetător științific Gradul III în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice, filiala Cluj-Napoca (Institutul de Cercetări Biologice – ICB). Lider al Colectivului de Algologie din cadrul ICB, membru în Consiliul de Conducere al ICB și în Consiliul Științific al INCDSB.
Cercetările sale sunt axate pe studii de algologie, microbiologie moleculară ambientală, geomicrobiologie, metagenomică. Este interesat în mod deosebit de studiile privind biodiversitatea și funcționalitatea ecosistemelor microbiene asociate mediilor extreme precum izvoare geotermale, lacuri alcaline, habitate polare, etc.
„Science knows no country, because knowledge belongs to humanity, and is the torch which illuminates the world.” (Louis Pasteur)
Drd. Corina Ițcuș – membru echipă expediție
Asistent de cercetare, angajată a INCDSB în cadrul proiectului de cercetare științifică PN 0936109.
Este specializată în cercetarea mediilor glaciare care vizează înțelegerea interacțiunilor comunităților de microorganisme, precum și în corelarea structurii acestora cu distribuția cronologică. Totodată, este specializată în diversitatea microbiană și ecologia mediilor glaciare, în impactul modificărilor climatice asupra structurii și a funcției microcosmosului din medii glaciare, precum și în biologie moleculară microbiană, microbiologia mediului, microorganisme extremofile.
„If Antarctica were music it would be Mozart. Art, and it would be Michelangelo. Literature, and it would be Shakespeare. And yet it is something even greater; the only place on earth that is still as it should be. May we never tame it.” (Andrew Denton)