Echipa ROICE 2015 a ajuns în locul în care marele JULIUS POPPER, supranumit „Conchistadorul român al Patagoniei”, este mai cunoscut decât în ROMÂNIA.
Julius Popper s-a născut în București în 1857 și a studiat la Paris, la Școala Națională de Poduri și Șosele – ingineria minelor, iar la Sorbona fizica, chimia, meteorologia, geografia, geologia și etnografia.
Toată această educație, suprapusă pe o legislație națională care nu i-a permis să-și pună în practică cunoștințele, receptivitatea la nou, dorința de transformare și de modernizare a țării de origine, l-au determinat pe unul dintre cei mai cunoscuți exploratori români la nivel mondial să joace un rol esențial în definirea și sitematizarea unor noi teritorii în perioada sa de activitate (1868 – 1893).
Prima expediție jurul lumii la care a participat (China, India, Japonia), a fost un succes nerecunoscut în România (fiind evreu de origine i s-a refuzat cetățenia română -1881).
Mânat de resorturi știute numai de marii savanți ai lumii, Julius Popper plecă în America, unde îi sunt încununate toate ambițiile sale profesionale de inginer, cartograf și explorator, participând la:
- programul de urbanizare a orașului New Orleans;
- planificarea și sistematizarea orașului Havana;
- colonizatorul Patagoniei.
În 1886, cu sprijinul autorităților argentiniene, organizează expediția către Țara de Foc, care are ca punct de plecare PUNTA ARENAS, localitatea chiliană cea mai apropiată, cu scopul declarat și atins de a descoperii aurului în zonă (plajele Atlantice ale Țării de Foc conțineau aur într-o cantitate mai mare decât în restul teritoriului Patagoniei.
De la acest punct, începe o adevărată aventură și procesul de colonizare a Patagoniei, pe care pasionații o pot găsi în toate sursele de informare.
Moare în condiții suspecte în anul 1893, rămânând un personaj controversat al istoriei sud – americane.
A lăsat posterității monede de aur de 5 gr. ce îi poartă numele, timbre poștale de o valoare inestimabilă, dar și dovada că sufletul său de român nu putea fi masurat de tot aurul din lume: denumiri munților, râurilor, drumurilor date în timpul colonizării sunt românești, chiar și în zilele de astăzi (ex. munții Manu și Carmen Sylva, vârful Sinaia, Ureche, Rosetti, etc.).
Prin bunavointa dlui Marcelo Tarapow,Comandant de nava ,Comandant Comun Antarctica din Statul Major Argentina, am primit timbrul postal aniversar emis de Popper care a fost desenat de către Rodolfo Soukup (litograf argentinian) și imprimat de către «J. H. Kidd y Cía. de Buenos Aires», care erau cei care imprimau timbrele poștale argentiniene din acea epocă.
„Timbrul”, de culoarea roșu carmin, reprezenta simbolul activității de minerit, ciocanul și târnăcopul, peste care este desenat un soare care are în centru litera „P” (Popper); acest ansamblu de imagini este înconjurat de o bandă cu titlul „TIERRA DEL FUEGO”. Ca supliment, în partea de stânga sus se află o stea cu cinci colțuri și în partea din dreapta jos o scrisoare. Timbrul poartă înscris pe el „DIEZ CENTAVOS ORO LOCAL” și cifra „10” în fiecare din cele patru colțuri.
Emisiunea primului timbru de 10 centavos, echivalent cu 10 centigrame de aur pur, s-a realizat în anul 1891.