Discursul doamnei dr. Manuela Sidoroff în deschiderea evenimentului
Distinşi invitaţi, reprezentanți ai presei și stimaţi colegi,
Îmi face o deosebită plăcere să fiu împreună cu dumneavoastră, alături de echipa ROICE 2015, în calitate de gazdă al acestui eveniment mediatic.
”ROICE 2015 S-A ÎNTORS ACASĂ” este tema conferinței de presă și reprezintă încheierea cu succes a Primei Expediții Științifice Guvernamentale Românești în Antarctica a colegilor noștri: Dr. Cristina Purcărea (responsabil științific al expediției), Dr. Cristi Coman (responsabil logistic al expediției) și Drd. Corina Ițcuș (membru expediție).
Pentru început, vă rog să-mi permiteți, să adresez câteva cuvinte despre Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) în cadrul căruia dețin funcția de director general. Acesta a fost înființat în scopul desfășurării activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în domeniul științelor vieții. Activitate institutului are la bază trei axe principale: Biomedicina, Cercetări Agro-alimentare, Mediu și Biodiversitate, sprijinite de o structură orizontală: Bioanaliză, Biotehnologii & Biomateriale și Bioinformatică.
În anul 2014, INCDSB a creat prin decizie ministeriala Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice. Acesta are misiunea de a întări aria de cercetare a pilonului Mediu și Biodiversitate și de a contribui la dezvoltarea cercetărilor științelor polare.
De ce cercetări în Antarctica?
Cercetările în regiunile sudice polare aduc numeroase provocări, dar și oportunități importante. Din rezultatele acestor cercetări se poate anticipa viitorul planetei noastre.
Regiunea este un „laborator natural”, vital pentru cercetarea științifică imposibil de realizat in alte zone georgrafice.
Procesele din regiunile polare au o influenţă profundă asupra mediului înconjurător la nivel global, în special asupra climei.
În calitate de conducător, organizator și coordonator al proiectului ”Expediția Științifică Guvernamentală Românească în Antarctica – ROICE 2015” doresc să fac câteva precizări referitoare la prezența României în Antarctica.
Activitățile de cercetare în Antarctica sunt reglementate de Tratatul Antarctic. România, deși semnatară a Tratatului din anul 1971, nu dezvoltase până la acel moment un cadru organizatoric şi logistic care să permită efectuarea de cercetări antarctice. Totuși, tratatul a fost ratificat, iar motivul a fost acela de continuitate: Savantul român Emil Racoviţă a participat la prima expediţie internaţională pe vasul Belgica în perioada 1897-1899 și este primul biolog care a studiat viața din Antarctica.
Până în prezent România a avut expediționari, exploratori, cercetători științifici pasionați de zonele polare. Prezența acestora în Arctica și Antarctica a fost posibilă în special în cadrul expedițiilor organizate de alte state.
Singura expediție românească a fost organizată în vara polară 2006 de către dr. Teodor Negoiță. Acesta are marele merit pentru reușita încheierii unui Memorandum cu Australia în data de 15 iunie 2005, prin care cercetătorii români să beneficieze de acces la baza științifică Law-Racoviță-Negoiță din Larsemann Hill, Antarctica de Est. Din nefericire după anul 2006 aceasta nu a mai fost utilizată de cercetătorii români.
În acest context, INCDSB împreună cu Institutul de Biologie al Academiei Române și cu sprijinul Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice și-au propus participarea la elaborarea unui Program Naţional Antarctic în domeniul Științelor Vieții. Această realizare a devenit imperativă pentru România în calitate de membru al Comitetului Științific pentru Cercetări Antarctice (SCAR).
Dar programul, în afara declarațiilor de intenție, trebuia susținut și de cercetări concrete. Acestea pot fi realizabile doar prin accesul cercetătorilor în Antarctica și prin rezultatele obținute în urma studiilor efectuate. Este important ca aceste cercetări să se finalizeze cu realizări științifice publicate în reviste de specialitate.
Organizarea Expediției Științifice Guvernamentale Românești în Antarctica – ROICE 2015 a fost posibilă în urma încheierii unui Acord Cadru pe o perioadă de 5 ani între Institutul Național de Cercetare –Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) și Institutul de Cercetări Polare al Coreei (KOPRI). Prin acest acord, cercetătorii institutului nostru pot beneficia de facilitățile oferite de către KOPRI – institutul cu una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetări polare, care își propune să devină centru mondial în domeniu.
Stația Antarctică King Sejong a KOPRI, din insulele King George, vestul Antarcticii, a fost gazda Expediției ROICE 2015 în perioada 3-23 februarie 2015.
Expediția a fost finanțată cu sprijinul ANCSI, din fonduri proprii ale institului si prin sponsorizare.
Expediția ROICE 2015, ai căror eroi se afla în mijlocul nostru, este o reușită!
Exploratorii au parcurs o arie întinsă, au muncit mult pentru colectarea probelor, rezultând peste 650 de eșantioane specifice, din peste 45 locații. Probele se referă la comunități microbiene / biofilm, gheață, sol la limita înghețului și izvoare de sub ghețar.
Stația King Sejong a fost un loc de emulare științifică a cercetătorilor noștri, prin participarea lor la discuții și la schimburi de idei, împreună cu cercetătorii coreeni și cercetători din alte țari, precum Italia, SUA, Germania.
Prin această expediție ne apropiem de realizarea misiunii institutului și anume:
- De a contribui la crearea de cunoaștere în domeniu și la formarea de specialiști competitivi;
- De a susține emularea cercetării naționale;
- De a contribui, în domeniul de specializare, la integrarea cercetării naționale în cea europeană și internațională.
În încheiere doresc să mulțumesc domnului Ministru Sorin Mihai Cîmpeanu, domnului Ministru Mihnea Costoiu, domnului Vicepreședinte al Academiei Române Acad. Cristian Hera, Excelenței Sale domnul Ambasador Park Hyo-Sung, reprezentant de domnul Consilier al Ambasadei Republicii Coreea Joong-Keun OH, domnului Președinte ANCSI Prof. Dr. Tudor Prisecaru, doamnei Secretar de Stat Dr. Anne Jugănaru, reprezentată de doamna Director Adi Croitoru, domnului Președinte CNCA – Acad. Dumitru Murariu, domnului Director Acad. Octavian Popescu, factorilor de decizie din ANCSI pentru susținerea în realizarea acestui ambițios proiect, care nu ar fi fost posibil fără aportul domniilor lor.
La realizare proiectului au contribuit în mod esențial și colegii din institut: Tamara Anastasiu, specialist în comunicare și secretariat, Iris Tușa, George Roată și Marian Buțu care au asigurat suportul tehnic.
Vă mulțumesc pentru atenție și doresc să vă asigur de determinarea mea și a tuturor celor implicați. Reușita proiectului ROICE ne da curajul și încrederea de a merge mai departe.
”ROICE 2015 S-A ÎNTORS ACASĂ”, ROICE 2016 SE PREGĂTEȘTE!
Dr. Manuela Elisabeta SIDOROFF
Director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice București (INCDSB)
27 februarie 2015