Parteneri

Institutul Coreean pentru Cercetări Polare – KOPRI este partenerul care a sprijinit și sprijină în continuare, în baza Acordului Cadru dintre institutele noastre, desfășurarea expedițiilor ROICE.

KopriKopri-RO

Institutul Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) a fost înființat în anul 1987, ca institut de cercetare susținut guvernamental, specializat în domeniul științelor polare și operator al Programului Coreean de Cercetare Antarctice (KARP). KOPRI deține una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetare în domeniu din lume.

Viziunea KOPRI – Lider mondial în domeniul cercetărilor polare.

Misiunea KOPRI – Extinderea activităților polare prin lărgirea sferei de activitate a Institutului Coreean de Cercetări Polare la nivel internațional.

Parteneriatul dintre cele două institute se desfășoară în baza Tratatului Antarctic și al Protocolului de la Madrid.

Echipele de cercetători români ale expedițiilor ROICE au fost și sunt găzduite în Stația Antarctică King Sejong din insula King George, Peninsula Barton din vestul Antarcticii.

Stația Antarctică King Sejong, alături de Stația Arctică Dasan, Stația de Cercetare Antarctică Jango Bongo, precum și spărgătorul de gheață ARON, constituie o infrastructură mare și modernă de cercetare care va permite Institutului Coreean pentru Cercetări Polare să devină cea mai puternică organizație de cercetare din lume în domeniul științelor polare.

Stația a fost inaugurată în anul 1988, ca o platformă de cercetare cu activitate permanentă, inclusiv în timpul iernii polare. De atunci, a servit pentru a sprijini o varietate de domenii de cercetare, cum ar fi oceanografie, geofizică, geologie, științele vieții și studierea ecosistemelor terestre și marine.

De la inaugurare și până în prezent, stația a trecut prin procese succesive și semnificative de modernizare și dezvoltare. Republica Coreea a prezentat la ATCM 40 (China, 2016) BP 03 – „Informații privind progresul renovării Stației Coreene Antarctice de Cercetare King Sejong, din insula King George, din Insulele Shetland de sud”, stație care a fost într-un amplu proces de renovare și reconstrucție în perioada 2016 – 2017.

Localizarea stației constituie un avantaj strategic pentru cercetarea în Antarctica în toate domeniile majore: științele vieții, științele geonomice și științele fizicii, precum și în domeniile de cercetare interdisciplinară.

Platforma de cercetare găzduiește cercetători proprii și cercetători ai partenerilor, care pot fi: expediționari științifici ce desfășoară activități în timpul verii polare și cei care extind studiile pe parcursul întregului an.

Cercetările acestora în domeniul științelor vieții (cercetări multidisciplinare în științe biologice și oceanografie) au loc în stație precum și la bordul diverselor nave din regiunea Peninsulei, cu scopul de a investiga resursele biologice din zonă și de a studia modul în care schimbările de mediu influențează fluctuații asociate cu încălzirea globală și epuizarea anuală a stratului de ozon.

Mai multe informații pot fi accesate la adresa web: http://www.kopri.re.kr.