Echipa ROICE 2016

Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice este format din cercetători științifici specializați în științele vieții, preocupați de înțelegerea evoluției și diversității vieții din zona Arctică și Antarctică cu disponibilitate și pregătire adecvată în vederea participării la expediții de cercetare în medii reci și izolate.

De asemenea, echipa de cercetători care participă în expedițiilor polare trebuie să îndeplinească și alte condiții impuse de partenerul nostru, KOPRI. Aceste condiții nu sunt legate doar de pregătirea în domeniul științelor polare și de angajamente privind diseminarea informațiilor dar și de condiția de sănătate, pregătirea în domeniul siguranței necesară lucrului în regiunile polare cât și respectarea protecției mediului impus prin prevederile Protocolului de la Madrid.

Echipa ROICE 2016

Echipa ROICE 2016, prezentată mai jos, și-a desfășurat activitatea de cercetare antarctică sub coordonarea Dr. Manuela Elisabeta Sidoroff – Director General al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice și Vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice (CNCA) din cadrul Academiei Române, precum și a Acad. Octavian Popescu – Director al Institutului de Biologie București și coordonator științific al Secției pentru Științele Vieții a CNCA din cadrul Academiei Române.

Dr. Cristina Purcărea – Lider expediție

t3

Cercetător Științific Gradul I, angajată a Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice în cadrul proiectului ROICE 2016. Doctor în Enzimologie, 1995 – Universitatea Paris Sud, Franța.

Este specializată în microorganisme extremofile, diversitate microbiană, ecologie și filogenie, în diversitate genetică și funcțională a comunităților bacteriene și arheene din medii glaciare, în mecanisme moleculare de adaptare a microorganismelor la condiții extreme de temperatură, precum și în microbiota umană arheeană. De asemenea, este specializată în nanotehnologii și aplicații medicale ale microorganismelor extremofile și extremozimelor.

What if Research, he thought, doesn’t come from a store. What if Research… perhaps… means a little bit more!” (Paraphrase of Dr. Seuss, How the Grinch Stole Christmas!)

Dr. Cristian Coman – Coordonator logistic al expediției

t2

Cercetător științific Gradul III în cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice, filiala Cluj-Napoca (Institutul de Cercetări Biologice – ICB). Lider al Colectivului de Algologie din cadrul ICB, membru în Consiliul de Conducere al ICB și în Consiliul Științific al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice.

Cercetările sale sunt axate pe studii de algologie, microbiologie moleculară ambientală, geomicrobiologie, metagenomică. Este interesat în mod deosebit de studiile privind biodiversitatea și funcționalitatea ecosistemelor microbiene asociate mediilor extreme precum izvoare geotermale, lacuri alcaline, habitate polare etc.

„Science knows no country, because knowledge belongs to humanity, and is the torch which illuminates the world.” (Louis Pasteur)

Drd. Iris Maria Tușa – membru echipă expediție

Drd_Iris_Tusa

Cercetător științific, angajată a Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice în cadrul departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice și departamentul de Bioinformatică.

Cercetările sale din mediul Antarctic sunt specializate pe analizarea efectelor climaterice asupra organismului uman și adaptabilitatea acestuia la medii extreme prin studiul viabilității eritrocitelor cu posibile implicații în conservarea sângelui. Totodată este specializată în citometrie în flux, legislație medicală comunitară, principii de taxonomie și biodiversitate microbiană, biologie moleculară microbiană și microbiologia mediului.

”Antarctica is otherworldly, like nothing I’ve ever seen before. Stark, cold, beautiful desolation.” (Mark Hoppus)

Drd. Corina Ițcuș – membru echipă expediție

t1

Cercetător științific, angajată a Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice în cadrul departamentului de Cercetări Arctice şi Antarctice.

Specializare în cercetarea mediilor glaciare, biologie moleculară, microbiologia mediului, microorganisme extremofile. Cercetările vizează înțelegerea interacțiunilor comunităților de microorganisme, precum și corelarea structurii acestora cu distribuția cronologică prin studiul diversitatăţii microbiene și ecologia mediilor glaciare privind impactul modificărilor climatice asupra structurii și a funcției microcosmosului din medii extreme.

„If Antarctica were music it would be Mozart. Art, and it would be Michelangelo. Literature, and it would be Shakespeare. And yet it is something even greater; the only place on earth that is still as it should be. May we never tame it.” (Andrew Denton)

Dr. Aurel Perșoiu – membru echipă expediție

Dr_Aurel_Persoiu

Cercetător senior, angajat al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice în cadrul proiectului de cercetare de cercetare științifică ROICE 2016.

Doctor în Geologie (palaeo-climatologie), 2011 – University of South Florida, Tampa, USA.

În prezent lucrează la Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Cluj Napoca al Academiei Române. El face cercetări în geochimie, paleoclimatologie și geomorfologie. A fost cercetător științific și șef al Laboratorului Izotopilor Stabili, Universitatea Suceava din România (03.2011), iar în perioada 01.2012 – 10.2015 a fost cercetător la Institutul de Biologie București al Academiei Române (part-time). De asemenea, el este specializat în procesele crio-geo-climatice din Sistemele Antarctice.